Heteropanax verzorging

De Heteropanax is een kamerplant die relatief snel groeit, wanneer de plant genoeg licht ontvangt. Zorg er voor dat je de plant plaatst op een plek met veel indirect zonlicht. Hiernaast is het een plant die veel water verlangt. Zorg er alleen wel voor dat er geen water op de bodem verzamelt.

De Heteropanax, ook wel Chinese Kamerboom genoemd, behoort tot de familie van Araliaceae en komt van origine uit Azië. De plant heeft een mooie robuuste stam en heeft groen blad. De Heteropanax kan worden gezien als een mooie exclusieve kamerplant.

Meer over de verzorging van de Heteropanax lees je op deze pagina.

Heteropanax verzorging

Samenvatting
Veel
Veel licht nodig
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn giftig

Heteropanax verzorging

De Heteropanax is een kamerplant die relatief snel groeit, wanneer de plant genoeg licht ontvangt. Zorg er voor dat je de plant plaatst op een plek met veel indirect zonlicht. Hiernaast is het een plant die veel water verlangt. Zorg er alleen wel voor dat er geen water op de bodem verzamelt.

De Heteropanax, ook wel Chinese Kamerboom genoemd, behoort tot de familie van Araliaceae en komt van origine uit Azië. De plant heeft een mooie robuuste stam en heeft groen blad. De Heteropanax kan worden gezien als een mooie exclusieve kamerplant.

Meer over de verzorging van de Heteropanax lees je op deze pagina.

Heteropanax water geven

De Heteropanax is een kamerplant die veel water verbruikt. De grond dient altijd lichtvochtig te zijn, zonder dat er zich een laagje water op de bodem vormt. Wanneer er water op de bodem verzamelt kan dit leiden tot wortelrot en het uiteindelijke afsterven van de plant.

Vooral bij een nieuwe kamerplant is het van belang om in het begin regelmatig de vochtigheid te controleren. Hierdoor kan je beter in schatten of de kamerplant de juiste hoeveelheid water krijgt. Dit controleren kan je het beste doen door je vinger, twee knokkels diep, in de grond te steken. Is de grond na 6 dagen nog steeds erg nat, dan krijgt de plant te veel water. Is de grond na 2 dagen al droog, geef dan iets meer water.

Watersysteem

Als je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter ,verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per week water, tot de watermeter omhoog beweegt. Let op: het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagd. In de winter kan je eenmaal per twee weken water geven.

Vulcastrat biedt naast waterregulatie nog een groot voordeel, het bevat namelijk al natuurlijke voedingsstoffen. Deze voeding is voldoende voor een periode van 6 maanden.

Sproeien

Het sproeien van de Heteropanax is niet zozeer nodig. Toch zal een sproeibeurt op zijn tijd vervelende stoffen op de plant verwijderen. Behalve dat het stof verwijdert, werkt een sproeibeurt of zomerse regenbui ook goed tegen ongedierte.

Licht en warmte

Waar kan je de Heteropanax het beste neerzetten? De Heteropanax heeft minimaal 5 uur direct zonlicht per dag nodig. Plaats deze kamerplant daarom maximaal 2 meter van een raam op het zuiden.

De Heteropanax is een plant die, als de plant voldoende water en licht ontvangt, snel kan groeien. Groeit jouw Heteropanax niet of nauwelijks? Dan krijgt de plant waarschijnlijk of te veel water, of te weinig water of ontvangt de plant te weinig licht.

Ook is het, bij het selecteren van een standplaats voor de plant, van belang dat de plant niet op een plek wordt geplaatst met tocht. Kamerplanten die op een standplaats staan met tocht zullen aanzienlijk sneller last hebben van ongedierte, voornamelijk luissoorten.

Minimale temperatuur

Overdag: 14 ℃
'S nachts: 12 ℃
Heteropanax standplaats

Heteropanax verpotten

Wanneer kan je de Heteropanax het beste in een andere of grotere pot plaatsen? Verpot de plant in de lente of direct na de aanschaf. Ook raden we aan de plant om de twee jaar in een grotere plantenbak te plaatsen. Gebruik een plantenbak die minimaal 20% groter is, en gebruik hiervoor normale universele potgrond of vulcastrat.

Een grotere sierpot zal de groei stimuleren en ervoor zorgen dat water geven makkelijker wordt. Bij een overdosis water zullen wortels bijvoorbeeld minder snel verrotten, omdat er meer grond aanwezig is dat het water kan absorberen. Ook zorgt het voor een grotere waterbuffer.

Heteropanax voeden

De Heteropanax heeft niet veel extra voeding nodig. We raden aan om de plant alleen te bemesten in de lente en zomer. Geef de plant geen voeding in de herfst en in de wintermaanden, de plant is dan namelijk in rust.

Geef de planten nooit een overdosis van kamerplantenvoeding, dit leidt namelijk al snel tot verbranding van de wortels. De Heteropanax kan hierdoor doodgaan.

voeding voor Heteropanax

Heteropanax onderhouden

Heteropanax onderhoud

Verkleurde bladeren

De Heteropanax is een snelgroeiende kamerplant en zal daarom met de juiste verzorging niet snel last hebben van verkleurende bladeren. Wanneer het onderste blad dood gaat, zal dit worden vervangen door vers blad boven in de kruin. Je kunt dit oude blad simpelweg wegknippen. Mocht jouw Heteropanax last hebben van bruine bladranden dan is dit een teken van te veel water, verminder in dit geval de watergift.

Snoeien

De Heteropanax is een kamerplant die, door de snelle groei, ook geregeld gesnoeid moet worden. Het snoeien heeft twee redenen. Allereerst is het om de sierwaarde van de plant te behouden. Wanneer de plant niet wordt gesnoeid zal de plant binnen aanzienlijke termijn vol zitten met lange uitlopers en wilde vertakkingen. Als tweede reden is het beter voor de vitaliteit van de plant. De plant hoeft, indien de plant gesnoeid is, zijn energie over minder takken te verdelen. Hierdoor zal de Heteropanax vitaler blijven en een hogere sierwaarde behouden.

Heteropanax stekken

Het vermeerderen of stekken van de Heteropanax is niet eenvoudig. Het kan op twee manieren. De eerste manier is, hoe plantenkwekers dit ook doen, door een grote tak af te zagen en deze in een pot met aarde doen. De pot met stam moet dan worden geplaatst in een enorm vochtige en warme omgeving. Dan is het voornamelijk erop hopen dat de plant gaat wortelen.

De tweede manier is afbuiging, hierbij buig je een tak van de Heteropanax richting de grond en zorg je met behulp van een touwtje of een steen dat de tak in de grond blijft. Voorzie de tak van losse verse aarde en voldoende water. Na een periode van 3 á 4 weken, kan de tak worden losgeknipt van de moederplant en heeft het stekje zelf wortels aangemaakt.

Bloeit de Heteropanax?

De Heteropanax is een plant die thuis geen bloemen zal ontwikkelen. In het wild kan dit wel gebeuren, maar wel pas vanaf bepaalde hoogtes. Het bijzonder aan de bloem is dat de Heteropanax zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen bij elkaar aanmaakt. Hierdoor is bestuiving makkelijker voor de plant.

Giftig

De Heteropanax is lichtgiftig. Pas op met huisdieren en kinderen. Heeft jouw kind of huisdier van een kamerplant gegeten? Neem dan bij twijfel altijd contact op met een huisarts of dierenarts.

Ziektes

De Heteropanax is niet gevoelig voor een specifieke soort ongedierte. Voorkom wel dat de Heteropanax op een standplaats met tocht staat. In het geval van tocht zal de plant eerder last hebben van diverse soorten luis. Hiernaast zorgt te veel water voor wortelrot of verrotting van de stam.

Als de Heteropanax ongedierte of ziektes heeft, raden wij aan om dit direct goed te behandelen. Je kan hiervoor kiezen voor een chemisch bestrijdingsmiddel of de natuurvriendelijke variant, namelijk de biologische ongedierte bestrijding.

Heteropanax in bloei
Ga direct naar